Az irányított véradás

Minden amit tudnod kell...

Címkék: véradás

2013.01.23. 22:51

Irányított véradásMostanában egyre több felhívás kering közösségi oldalakon, melyben valaki egy bizonyos típusú vért kér ismerőseitől. Ha valaki a hozzátartozója, barátja gyógyulását, műtétjét kívánja elősegíteni, akkor véradáskor a levett vérét a kérésére elkülönítik, és annak adják, akinek szánja. Van úgy, hogy kórházak csak így vállalják a műtétet. Fontos, hogy az ilyen típusú véradásnál a saját azonosító adataidon (személyi, TAJ-kártya) kívül nálad legyenek annak a személynek az adatai is, akinek adományozni szeretnéd a vért. Valamint jó tudni, hogy NEM kell a helyszínre utazni, az ország bármely pontján leadható a vér.

MI IS AZ IRÁNYÍTOTT VÉRADÁS?

A véradásnak az a formája, amelynek során megjelölöd kinek a javára szeretnél vért adni. Ezeket az ún. irányított vérkészítményeket a Vérellátó Szolgálat nyilvántartja és - amennyiben a szakmai szabályok lehetővé teszik - az általad megjelölt beteg kapja meg, a beteg kezelő-orvosának igénye alapján.

HOGYAN JUT EL AZ IRÁNYÍTOTT VÉRKÉSZÍTMÉNY A BETEGHEZ?

Az Országos Vérellátó Szolgálat a véredből vérkészítményeket állít elő, és gondoskodik arról, hogy az irányított készítmény a megjelölt beteghez kerüljön. Amennyiben a beteg más vércsoportú, vagy a vér valamilyen más okból nem megfelelő a számára, természetesen abban az esetben - átcsoportosítással - is megtörténik a beteg ellátása, a számára megfelelő készítménnyel. Ebben az esetben a véredet a hagyományos véradás rendszerének megfelelően, egy ismeretlen rászoruló beteg kapja meg.

MI A TEENDŐ IRÁNYÍTOTT VÉRADÁS ELŐTT?

Ha irányított véradásra mész, akkor szükséged lesz pár adatra a betegről, akinek vért szeretnél adományozni. Az alábbi adatokat gyűjtsd össze:

- Beteg neve/születési neve
- Születési helye és ideje
- TAJ száma
- A beteget ellátó intézmény és osztály neve, címe, a kezelőorvos neve és elérhetősége

HOGYAN TÖRTÉNIK A VÉRADÁS?

- Még a véradás megkezdése előtt - az igazolványok átadásakor - jelezd, hogy irányított vérdás formájában szeretnél vért adni

- Ezután ki kell töltened egy Irányított véradásra vonatkozó nyilatkozatot (itt lesz szükség a beteg és a Te adataidra)

- Adataid azonosítása után ki kell töltened egy kérdőívet, ami a jelenlegi egészségügyi állapotodra és előzményekre vonatkozik

- Ezután következik a laboratóriumi vizsgálat: ujjbegyszúrás, vércsoport-meghatározás, hemoglobinmérés

- Majd egy általános egészségi állapot-felmérés, vérnyomásmérés, a kérdőív és a laboratóriumi kivizsgálás kiértékelése történik

- A vérvétel: a könyökvéna megszúrásával 450 ml vért vesznek le kb. 5-12 perc alatt

HOL ADHATSZ VÉRT?

Irányított véradásra intézeti véradás formájában van lehetőség. Vérellátók listája

További infók, helyszínek az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján. 

A bejegyzés trackback címe:

https://biborfeny.blog.hu/api/trackback/id/tr925039973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása