Gyógyító zene

Címkék: zene egészség

2012.04.12. 21:09

A zene egészségre gyakorolt jótékony hatását már évszázadok óta használja az orvostudomány. Feszültségoldó, nyugtató hatása miatt kiegészitő terápiás eszközként segít egyes pszichés, vagy akár rákos megbetegedések gyógyításában, alkohol és drogfüggők rehabilitációja során. Alkalmazzák szívinfarktus utáni szorongás oldására vagy a csontvelő-transzplantációkor fellépő fájdalom és hányinger csökkentésére is.

A Journal of Cardiothoracic Surgery című folyóiratban japán kutatók egy olyan kísérletsorozat eredményeit tették közzé, amelyben szívátültetésen átesett egereken vizsgálták a zene hatásait.

Az egereket öt csoportra osztották: négy csoportnak a műtét napjától kezdve egy héten át egész nap zenét játszottak: az első csoportnak operát (Verditől a Traviatát), a másodiknak Mozart-műveket, a harmadiknak monoton, változó hangfrekvenciákat, a negyedik csoportnak könnyűzenét (Enya), míg az ötödik csoport nem hallgatott zenét.

Az eredmények szerint Verdi és Mozart zenéjének hatására az átültetett szív jóval hosszabb ideig működött. Azt is megfigyelték, hogy az operát hallgató egereknél megnőtt az immunválaszt szabályozó molekulák és sejtek száma, csakúgy, mint a gyulladásgátló citokinek szintje.

A kutatás megerősíti, hogy a zene valóban hatással van az immunrendszerre, de a pontos működési mechanizmus továbbra sem ismert.

(Forrás: Origo)

A bejegyzés trackback címe:

https://biborfeny.blog.hu/api/trackback/id/tr314395626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása