Mindegy, a Föld melyik pontján élnek

Mert hősnek lenni jó :)

Címkék: adatbázis Donor Csontvelõátültetés

2012.05.01. 13:55

A csontvelő-transzplantáció hosszú és bonyolult beavatkozás, de sok esetben az egyetlen terápiás lehetőség. Magyarországon évente kb. 200 beteg vár a beavatkozáshoz szükséges megfelelő donorra.  Ha jelentkezel csontvelődonornak, és az előzetes vizsgálatokon, nyilatkozatokon túl vagy, adataid bekerülnek a magyar és ezzel összekapcsolt nemzetközi csontvelődonor regiszterbe.

A csontvelődonor regiszterek tulajdonképpen virtuális bankok, számítógépes adatbázisok, amelyekben szerte a világon már több mint 18 millió önkéntes csontvelődonor adatait tárolják. A donornak jelentkezőktől vett néhány ml vérmintából meghatározhatóak azok a paraméterek, melyek alapján a várakozó betegekkel a donorok összehasonlíthatók. Összesen 12 paramétert kell egyeztetni, ezeknek viszont vagy hétezer kombinációja lehet.

A ma már szorosan összekapcsolt és egységesen működő nemzetközi hálózat lehetővé teszi, hogy egy adott beteg számára a hozzá lehető legközelebbi immunológiai(HLA) típussal rendelkező donort a világ bármely részéről kiválaszthassák, tőle a szükséges őssejteket ott helyben levehessék, és a készítményt akár más országban is a beteg rendelkezésére bocsássák. Magyar betegnek volt, hogy argentin, norvég, vagy épp ausztrál donor volt a legalkalmasabb.

Így, ha csontvelő donor vagy, lehetséges hogy a világ másik pontján élő ember életét mented meg :)

A Magyar Csontvelő Donor Regiszter 1991-ben alakult meg, hogy megvalósuljon egy működőképes kapcsolat a csontvelő transzplantációs klinikai gyakorlat és az adott beteg részére világszerte rendelkezésre álló HLA-identikus csontvelő donorok felkutatása között.  A nemzetközi regiszterekkel való közvetlen kapcsolat a párizsi központú EDS-en (European Donor Secretariat) keresztül indult meg 1992-ben. Ugyanebben az évben (1992) jött létre a kapcsolat a BMDW-vel (Bone Marrow Donors Worldwide) is.

Ma a Regiszter 5700 önkéntes őssejtdonort tart nyilván, és évente 120-150, jórészt magyar betegnek keres megfelelő őssejtdonort.


Ha csontvelődonor vagy, és szívesen megosztanád tapasztalataidat, élményeidet a nagyvilággal írj nekünk!

Mert hősnek lenni jó:)

A bejegyzés trackback címe:

https://biborfeny.blog.hu/api/trackback/id/tr884482135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása