cherry-blossom1.jpgTudtad, hogy ahhoz, hogy csontvelődonor legyél, nem kell konkrétan csontvelőt adnod? :)

Az orvostudomány nagy reményt fűz az őssejtkutatáshoz. Habár az őssejtekkel legtöbbször egyelőre csak a laborokban kísérleteznek, egy-két területen használják őket a gyakorlatban is. Ezek egyike a csontvelőátültetés.

Más dolgod nincs, mint jelezni véradásnál, hogy csontvelődonor szeretnél lenni. A véred paraméterei bekerülnek egy adatbázisba, és ha megtalálják a „párod” - a világon bárhol -, akkor behívnak Téged a szokásos véradó helyedre, itt ráveszik a szervezeted, hogy a vérbe őssejteket küldjön. Aztán vért vesznek tőled, ebből kinyerik az őssejteket. Az eljárásnak kockázata nincs (csupán magas vérnyomásosoknál nem szokták ajánlani). „Postázzák” a véred a „párodnak”, az ő immunrendszerét teljesen leépítik, beadják neki a Te őssejtjeidet, és így vadiúj csontvelőt épít ki magának a régi beteg helyett, a Te őssejtjeid segítségével!

Hihetetlen, de így van! :-D


Részletes információk össejtdonoroknak itt, az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján!

A bejegyzés trackback címe:

https://biborfeny.blog.hu/api/trackback/id/tr304548377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása